Presentatie

Ronquieres boat lift, Ronquières inclined plane,Sloping Lock of Ronquières , Ronquieres bootlift, Ronquières hellend vlak, Hellende sluis van Ronquières

Het hellend vlak van Ronquières is een monumentaal bouwwerk gebouwd tussen 1960 en 1968 aan het Kanaal van Charleroi Brussel. De bouw ervan maakte deel uit van het algemene plan om het kanaal te moderniseren tot 1350 ton.

Zoals een boek uit die tijd het heel goed zegt, hier, “de boten gaan op wielen”.

De Ronquières-structuur bestaat in wezen uit twee metalen tanks van 91 meter lang en 12 meter breed, met water variërend van 3 meter tot 3,70 meter hoog, afhankelijk van de flotatie van de stroomopwaartse baai, en bewegen in de richting van hun lengte. De bakken eindigen aan elk uiteinde met een beweegbare deur die opent wanneer ze tegen de terminaldeur van de bovenste of onderste travee komen te staan, waardoor de doorgang naar de boten wordt overgelaten.

Elke tank, waarvan het gewicht in rijklare toestand varieert van 5200 tot 5600 ton, wordt gebalanceerd door een contragewicht van 5300 ton. Elke tank rust op 236 rollen die op 4 looprails draaien. 192 rollen en 4 rails ondersteunen het contragewicht dat onder de tank beweegt in een trechter van gewapend beton. De geleiding van een tank wordt verzorgd door 24 stuurrollen en 2 geleiderails, die zich aan weerszijden van de tank bevinden. Evenzo leiden 24 stuurrollen het contragewicht.

Lees meer>>>

In de lente

In de herfst

In de winter

In het kort

Het is niet nodig om u te registreren om vrij door deze site te bladeren. Wij zijn niet geïnteresseerd in uw identiteit. De navigatie is volledig anoniem.

De Bacs

De toren

Hoppers

De Kanaalbrug

De sluis van Ittre

De koning in Ronquières

Vue_de_loin - Ittre_de_loin_004 Le_roi - Beauduin_premier_-9

Geschiedenis

Geschiedenis van het dorp

Geschiedenis van een bouwplaats

Geschiedenis van het kanaal

village - VieuxRonquieres001 - Une très vieille carte postale de Ronquières qui semble dater du 19eme siècle. A l'avant-plan, les dindons de Ronquières qui ont fait la renommée de l'endroit 12 - Ronquieres_chantier_001
Het verhaal van Ronquières werd geschreven door zowel Emile Landercy als Abbé Georges Malherbe De faraonische bouw van Ronquières duurde van maart 1961 tot april 1968. Het huidige kanaal door Ronquières is het derde kanaal dat er sinds 1832 is gebouwd.

Het was tijdens het bewind vanFilips de Goede, hertog van Bourgondië (1396-1467) dat de ontwikkeling van een waterweg om de Hennuyères-steden te bedienen voor het eerst werd genoemd. Een edict van 1436 gaf toestemming voor het herstel en de verdieping van de Zenne. Project te duur helaas.

In de zestiende en zeventiende eeuw werden kanaalprojecten geboren: Karel V (1500-1558)en zijn zoon Filips IIkoning van Spanje (1527-1598) hadden toestemming gegeven om het kanaal aan te leggen met het eerste echte project om het Kanaal van Willebrouck (1561) met Charleroi te verbinden. Project zonder toekomst.

De Franse saga van het Kanaal van Charleroi in Brussel eindigde met Bonaparte’s visie op het project, verontrust door alle kracht die hij concentreerde op een trotse expansionistische buitenlandse politiek.

Lire la suite

Woordwolk

In aanbouw

In activiteit

Opgedroogd

De constructie van het hellend vlak

De grondwerken

Beton …

De bakken

Het Kanaalbrug

Beneden …

De toren

Sluis van Ittre

De sluis van Ittre is de hoogste van het kanaal Charleroi – Brussel. Het verzilvert een val van ongeveer 15 meter. De sluis van Ittre, gebouwd tijdens de transformatie van het kanaal waardoor schepen met een gewicht van 1350 ton konden passeren, heeft verschillende eigenaardigheden. Het is bovengronds gebouwd, dat wil zeggen als een gebouw. We hebben eerst een fundering gebouwd waarop we het slot hebben gezet. Pas daarna lieten we het water binnenkomen. Dus mensen hadden de indruk een betonnen gebouw te zien oprijzen voordat ze werden geconfronteerd met de dam die we vandaag kennen. Het is het slot dat het grootste niveauverschil tussen twee bereiken in België verzilvert. Het is de enige sluis met een verzinkbare poort, de benedenstroomse poort. Het staat dus onder water als de sluis met water wordt gevuld.

Lire la suite

De sluis in aanbouw

De sluis gezien vanuit de lucht

De sluis in de herfst

Werken aan het hellende vlak

De bouwplaatsen van het nieuwe kanaal op 1350 ton

La vidange du pont canal

Les réparations à la trémie numéro 1

Le remplacement des poulies du bac numéro 1

Draguage du port aval

Réparations au treuil

Ecluse de Marchienne au pont

Ecluse de Gosselies

Tranchée de Godarville

Plan incliné de Ronquières

Tranchée d'Asquimpont

Ecluse d'Ittre

In de regio

La vidange du pont canal

Les réparations à la trémie numéro 1

Le remplacement des poulies du bac numéro 1

Draguage du port aval

Réparations au treuil

Het Blauwe Woud

Het
Oude Kanaal

Het Bos
van la Houssière

Niets is mooier dan het bos wanneer het aan het einde van de winter wordt versierd met enkele van zijn mooiste finesses wanneer, met miljoenen, de hyacinten van het bos door het tapijt van gevallen bladeren springen. De aanleg van het nieuwe kanaal van 1300 ton luidde de doodsklok voor het oude kanaal dat langs de vallei van de Zenne meanderde en vervolgens de Sennette, de Samme en ten slotte de Piéton. Als er niets meer over is van de oude kanalen stroomafwaarts van Ittre, zijn er nog steeds prachtige delen van de oude kanalen tussen Seneffe en Ittre. Het  bos van La  Houssière beslaat zo’n 662 hectare op een vijf kilometer lange heuvel tussen de dorpen Henripont, Ronquières en Virginal. De noklijn, die tot 163 meter boven de zeespiegel uitsteekt, deelt de stroomgebieden van de Zenne en haar zijrivier, de Sennette. De valleien en ravijnen die het sneed, vooral op de steile hellingen aan de rand van de bosomtrek, werden gevormd door zandafgravingen of door beken die werden geboren uit de percolatie van regenwater naar de Ieperse kleien door de dikke laag zand.

Asquimpont

 Clabecq

Fauquez

Henripont

Virginal

Oisquercq

Eglise_Saint_Pierre_Actuelle - Eglise_Virginal_-57 Oisquercq - Eglise_Oisquercq-5

Romelmarkt van 1ste mei

Recente publicaties

De werken van de jaren 1950 en 1960

Hoewel het de meest spectaculaire was, was de scheepswerf van Ronquières niet de enige in de regio. Van 1950 tot 1968 werd het gebied van het kanaal van Charleroi Brussel onderbroken door bouwwerven die het landschap ingrijpend veranderden.

Dageraad

Schemering

‘S nachts